кликнете на образа за да гледате видеото


Global Peace Tour

United Nations

World Summit

Character Education

Peacemakers

MEPI
gravatar

Империята на Мун

.

ИМПЕРИЯТА НА МУН(МУУН)

Грешки в критиката на ТОМАС ГАНДОУ

Томас Гандоу в книгата си, "Империята на Мун", не прави нищо друго освен да разпространява отдавна опровергани лъжи. С критиката си Гандоу вкарва омраза, страх и предразсъдъци в сърцата на хората. Толерантността, любовта, разбирането към другите са далеч по-добри методи от тези които предлага Томас Гандоу.

През 2004 г. ООН излезe с резолюция, за невъзможността да се премахнат световните напрежения и войни без активната подкрепа на религията. Диалога и помирението между религиите е една от основните цели на д-р Мун. Макар че ООН признава д-р Мун като шампион в областа на междурелигиозния диалог, не са малко тесногледите вярващи които изтръпват от ужас само при мисълта за такова помирение. Мартин Лутер Кинг Младши, Ганди, Исус Христос и много други миротворци, като д-р Мун, са били обвинени за секта и ерес и разпънати или убити. Но какво ще запомни историята? Това не е ли просто изпълние на пророчеството: "блажени гонените заради правдата, защото тяхно е небесното царство"?

Ако преди 30 години д-р Мун е често неразбиран и критикуван, то днес, държавници, нобелисти и религиозни лидери по цял свят признават усилията за постигането на Световен Мир на 88-годишния Сан Мьон Мун.

През 2004 и 2005 Сан Мьон Мун получава почетни награди, Корона на Мира, от Американския сенат и от Корейския парламент. Мун е признат за почетен гражданин на много щати и градове в САЩ. Едни от най-елитните университети в света му връчват докторска титла за приноса му към мира. Нобеловата комисия се подготвя да оцени безпрецедентния принос на д-р Мун за Световния Мир с Нобелова награда за мир. Сенатор Лари Преслър заявява, „Моето възхищение от д-р Мун и съпругата му нарасна безмерно. Неговата енергия, визия и отдаденост на каузата на мира са несравними в историята на човечеството.”

Днес вече на никого не изглеждат наивни или фалшиви идеите на д-р Мун, че световен мир може да се постигне само на основата на междурелигиозен диалог и помирение. Точно тесногледите критици, днес се оказват в позицията на пречка за постигане на мира.

Другата основна идея на д-р Мун е, че само на основата на здрави семейства може да се изгради здраво и мирно общество. Милионите семейства, които той е вдъхновил, днес са явно доказателство за практическата ценност на учението му за днешното ощбество и за възстановяването на семейните стойности.

Международните бракове които д-р Муун е вдъхновил, са шокирали, и предизвикали скандал преди 40 години, но днес те са нещо нормално, и младото поколение е освободено от предразсъдъците и ограниченията в сърцата на предците си. Днес все по явна е нуждата от усилия за преодоляване на международните, междурасови, междурелигиозни и етнически предубеждения, а д-р Мун е явен шампион във тази област.

Каква е мотивацията на Томас Гандоу за написване на "Империята на Мун"? Какви са собствените му сектантски предубеждения? Защо въпреки уж обстойните източници на информация Гандоу, заслепен от предубежденията си, не схваща обективната реалност за приноса на д-р Мун?

Фалшивият образ представен в Империята на Мун

Изкривяване на факти, изопачаване, лични предразсъдъци на уж християнин, който в невежеството си се опитва да критикува един от най-видните ралигиозни лидери на съвременната история. „Има много неразбиране в медиите относно работата на Преп. Муун, но той и семейството му практикуват това което проповядват; живот за благото на другите и изграждане на здрави семейства,” заяви Пастор Берет от Божията църква в Чикаго. Тук е представен обективен поглед на това което Гандоу представя в книгата си "Империята на Мун /Муун" и реалните факти.

ПРЕДГОВОР

През ноември 1994 г. отделът за външноцърковни отношения на Московската патриаршия провел семинар на тема "Сектантските движения от корейски произход в Русия". Нима Библията ни учи да се събираме и да злословим срещу другите? Защо това се е превърнало в основно занимание на много от днешните, "сектантски" в душата си, църкви? Защото истинското значение на думата "секта" е разделение, а какво друго през историята освен взаимните критики е довело до всички деления, на вече над 2000 християнски секти.

Защо християни се страхуват от диалога?

Веднага Томас Гандоу дава отговора. "Представители на християнските църкви се срещат, за да обсъдят един от общите си проблеми..." Да, огромен проблем им е някой да върши нещо добро, да има повече влияние от тях, или просто да иска да говори с тях и да ги покани на събиране или дискусия. И точно в това им бил проблема, "и двете страни започнали да получават писма от "Асоциацията на светия дух за обединение на световното християнство" с покана нейни представители да бъдат включени сред участниците в семинара. Представям си паниката: "Леле, някои иска да ни покани, ами какво ще облечем, няма ли да ни разберат, че и ние сме "секта"..."

Нека някой нормален човек да ми обясни, какво точно е притеснението им? А сетих се, като няма причина за паника, дай ние да изфабрикуваме такава. И хоп, воала, написваме набързо: "Оказало се, че бащата на един от тях - дълбоко вярващ християнин, осмелил се да критикува ... и бил убит от неин привърженик." Нали го написахме, че кой го интересува факта, че в никакви архиви не съществува регистрирана такава случка, нито пък се споменават имена.

Кой и защо фабрикува абсурдни лъжи?

В България се е стигало до нахалството дори да се споменават истински имена в подобни фабрикувани лъжи. Майката на Албена от Русе се видя в чудо, че за найната дъщеря се пишеше, как била убита в сектата, при условие, че си е жива и здрава. А ходи обяснявай.

В друг български вестник пишеше, че за да те приемат в сектата на Муун, трябва успешно да се самоубиеш. Един привърженик пробвал 5 пъти безуспешно, и по тази причина не бил приет. За мен това беше страшно смешно, но някои явно му се връзват.

Гандоу продължава: "Асоциацията на светия дух" имала и друго название - "Църква на обединението", или "Църква на Мун". Въобще не го интересува, че такова название няма, а го използват такива като него в желанието си да критикуват. Откъде произхожда това наименование, продължава той. В средата на 70-те в американските средства за масова информация започнали да използват термина "мунисти" (moonies). В печата се умножавали историите...

Опровергани стари лъжи

Да тази информация е стара, и отдавна нещата в САЩ са се променили. Както и самия Гандоу по-нататък в книгата си ще признае, днес вече в САЩ не се гледа на Муун и движението му като на "Секта", напротив Муун се ползва с огромно политическо и медиино признание. Иронията е, че точно политици като сенатор Боб Доу, изиграли основна роля в преследването и негативността срещу д-р Муун, днес са променили менението си и го подкрепят.

Да напомня, Боб Дол използва политически натиск за да вкара д-р Муун в затвора за уж неплатени данъци. След което много християнси пастори се вдигат в защита на преподобния Муун поради факта, че по закон, църквите на плащат данък. Още повече, че по закон, той може да бъде осъден само ако данъците надвишават 7000 долара, а в неговия случай сумата е била по-малка. Д-р Муун е освободен и оправдан, но на невежи критици като Томас Гандоу им стига просто да изровят каквото и да било без да проверят правилно фактите, само за да могат да очернят този, който не им е изгоден. И както ни е ясно, самия Гандоу има достатъчно егоистични мотиви за това. Но едва ли мотива, че това е друга вяра, а не неговата, оправдава тези му неморални методи. А по-нататък в книгата му ще видим, че той доста умело ги използва.

Невероятния характер на Мунистите

За едно Гандоу е прав, "обединителите както мунистите сами се наричат са много саможертвени и добри хора: в студ и жега, в дъжд или сняг, от ранно утро до късна вечер, те продавали или свидетелствали неуморно и без да се оплакват." Какво лошо може да намери човек в това? Може би това е една от причините защо те създават много добри семейства и са изградили в себе си много добър, любящ характер, невероятна толерантност и способност да отвръщат на злото с добро. Факта, че те го правят по собствено желание и съвест показва, че Сан Мьон Муун наистина е открил разрешение на един от най-сериозните проблеми на съвремието - проблема за възпитанието на характера и съвеста у младите хора. Може би поради този факт много правителства и министерства в света започват да приемат неговите програми за Образование на характера в училищните си системи. За пример, в Русия над 10 хиляди училища използват успешно такива програми. Както учителите така и учениците са възхитени от ефекта им.

В няколко бивши Съветски републики тези програми са приети точно поради обединителния им дух. Те не прокарват критика към нито една религия, а напротив изтъкват моралните ценноти и поуки на всяка. Това е много полезно там където има население с различни религиозни традиции: будисти, християни и мюсюлмани, живеещи заедно.

Сектантски учебници биха внесли само напрежение в такива общности. Единствено обединителното разбиране на д-р Муун може да премахне тези сектантски напрежения и предразсъдъци.

Гандоу пише: "Предпочитали да не говорят за своята принадлежност към сектата и само в отговор на пряк въпрос те си признавали, че са мунисти." Това е нелепо, нима преди да си го питал будиста или християнина трябва да заявява, че е такъв дори когато е продавач на щанда? Нима като отидете да си купите хляб ви интересува вярата на продавача?

Гандоу, Гандоу, по голям сектант от теб не съм виждал. А аз съм виждал много. Наистина е жалко, ако има хора, които четат книгата му и не усещат, как той просто промива мозъците с негативност, омраза, предразсъдъци и какво ли още не... все нечисти и недобри неща. По скоро е срамно за такъв като него да се нарича християнин.

Библията казва, че за такива, които лъжливо злословят и прокарват раздор няма място в Небесното Царство. Библията нарича раздора и критиката, "делата на плътта, които ни водят към Ада." Точно последователите на Сан Мьон Муун обичат и приемат всички независимо от вяра, раса или националност. Гандоу сам пише за "обединителите": "всяка критична информация за Мун преминавала покрай тях, без да докосва съзнанието им, а на поставените въпроси предпочитали да не отговарят". Кой зрял нормален човек би отговорил на критик който не знае дори за какво говори? Самия д-р Мун никога не критикува, а по-скоро търси начин да спечели сърцето дори на критиците. Това е пътя на истинската любов. Библията казва, че желанието на духа е само любов, истина и добро. Гандоу иска да изкара това за зло, но Библията казва, че желанията на плътта ни водят към разпри, кавги, критики и спорове, а той е доста добър в тази насока.

Гандоу явно често използва в книгата си ефекта на огледалния образ. Да виждаш и проектираш в другите собстените си лоши характеристики. Той е този който само може "да предава" и у него явно работи т.нар. "ефект на включения магнетофон" - натискаш копчето, записът се включва и независимо от всичко, си свири докрай. В книгата си той няма никакво желание да изслуша другите и да разбере истинските им вярвания и мотиви.

Обединителите, за разлика от него, работят с всички хора, от всички обществени области, религии, раси и култури. Но нека бъдем честни, това от което човечеството се нуждае е точно да имаме отворено сърце към различните, да можем в диалог да откриваме общото и ценното за всички ни. Предразсъдъците и бързите критики не са довели до нищо добро в историята. Единсвения резултат от тях е бил войни, насилие и терор, от по-силните към по-слабите. Малко ли ни е историческия пример на инквизицията, че сега да се нуждаем от Гандоу да я възобнови.

Фабрикувания образ за секта

Тук идваме до дъното на изкривените представи на Гандоу.Той описва един страховит сектантски сценарий за последователите на д-р Муун. Но това не е нищо повече от негова измислица, която той самия ще опровергае, като неверна с фактите, които изнася на следващата страница. Не е възможно от една страна това да са хора откъснати от обществото, настроени срещу родителите си, а в същото време да работят с всички сфери на обществото, и да правят семинари за десетки хиляди родители. Да не говорим, че точно от родители на "мунисти" постоянно съм чувал оплаквания срещу неверните критики, негативности и лъжи. Родителите на последователите на д-р Муун се явяват най-големите поддържници и свидетели за добродетелите на организацията.

Ето как Гандоу описва живота на "сектантите: "При мунистите човекът е напълно потопен в живота на малък колектив и само дотолкова има отношение към външния свят. Границите на личността вече не съществуват - има само общоколективен стереотип на поведение, който определя всичко."

Познатия образ за секта, но дали той отговаря на реалността в организациите създадени от д-р Мун? Фактите показват точно обратното; отворени към всички, работещи във всички сфери на обществения живот, без следа от каквито и да било стереотипи, поради това, че движението обхваща хора от всички култури и сфери на живот. Обединителите винаги са добри, съвестни хора и с прекрасни семейства.

Егоистаът никога не може да си представи, как алтруистите са естествени. Но щом са алтруисти, значи са естествени, това е в основата на алтруизма, открито и искрено сърце на живот за другите... Гандоу прави огромна грешка, не може да се генерализира, особено когато говорим за Обединителното движение, говорим за стотици организации включващи всички области на обществения живот. Също и хора от всички възможни раси, нации и култури, така че всяко генеларизиране би се оказало абсолютно субективно. Но да се изкарва алтруизма, любовта, и животът за другите и обществото, като нещо лошо, това вече е прекалено.

Ето още една сектантска митология: "В пресата постепено станали обичайни съобщенията за безутешни родители, чиито деца ги напуснали и отишли при "единствените истински родители" - Мун и неговата жена; за осакатената съдба на хиляди юноши и девойки, за съвременните робовладения и лагери зад бодливата тел, където се намирали сектантските колонии и където входът за "външни лица" (т.е. за родители и близки на сектантите) бил забранен."

Описателно нали? И доста страшничко звучи. Но на Гандоу отново липсват факти, които да потвърдят думите му. А там където има някакви факти, те са урудливо изкривени.

Кой всъщност разяри родителите?

Преди да приемете измислиците на Гандоу попитайте родители на членове на Обединителното движение, и ще разберете точно обратното. Самите родители са срещу тези лъжливи измислици. Много голяма рядкост е днес да откриеш родители на членове на Обединителното движение, който да не са положителни и одобряващи дейностите на д-р Муун. Да, в началото докато не знаят от собствени впечатления, накои родители са стресирани и биват обхванати от страх поради тези фалшиви критики, но те скоро разбират истината. Гандоу би бил по-скоро разпънат от такива родители преживели огромни фалшиви страхове поради книги като неговата. Гандоу превключва от страховития образ на секта, към вкарване на страх поради големите постижения на д-р Муун и Обединителното движение. Той полага огромни усилия да извърти всяко добро постижение в нещо страховито и заплашително, но това което всъщност прави изглежда нелепо, смешно и жалко. Особенно жалка е целта му да накара хората, от страх, да не желаят дори да чуят и да разберат сами за какво става дума. Защо? Ами ако се поинтересуват ще разберат истината, затова Гандоу на всяка цена трябва да предотврати това да стане. За целта той систематично извърта всяко добро по сатанински умел начин в нещо зловещо.

Фундамент за изграждане на Световен Мир

"Известността на Мун се разпространявала", продължава книгата. "Неговата империя на милиони долъри, търговските му предприятия, връзките с Централното разузнавателно управление на Южна Корея (КЦРУ)." Да, има обвинително дело по този въпрос повдигнато от ляв политик в САЩ, което се оказва просто политическа схема за постигане на рейтинг, без никаква обвинителна основа. Никой никога не е могъл да упражни контрол върху д-р Мун освен разбира се Бог. Преподобния Муун е готов да премине през всяко изпитание и критика само за да постигне Божия идеал. Човешки сили и интереси не могат нито да го подкупят, нито да го отклонят. Това е най-изумителното в неговите постижения. Той е успял да изгради цялата тази система в служба на Бог и човечеството без да дойде под влиянието на нито една корумпирана схема или интереси. Преп. Муун разбира, че за да промени света според Божията воля той трябва да изгради независима структура, по-силна от тази на комунизма, по-силна от влиянията на мафията, по-силна дори и от християнския фундамент, за да може да осъществи това което християнството не е успяло досега - Божият свят на мир, хармония и любов на земята; свят без корупция и егоизъм. Спор относно мотивацията и добрата цел на усилията на д-р Мун няма, обикновенно спорът опира до въпроса: Възможно ли е или не изграждането на такъв свят? Ще успее ли Сан Мьон Мун в тази си прекрасна цел или не?

Месиянска роля призната от милиони

В западните вестници е сензация съобщението, че Мун открито и недвусмислено се обявил за месия. Трябва да се допълни обаче, че още по голяма сензация бяха множеството послания от духовния свят изпратени от основателите на основните религии: Исус, Буда, Конфуции и Мохамед. В тези послания те заявяваха пълната си подкрепа за работата на д-р Муун, и тяхното признание на неговата месиянска роля. Те категорично заявяваха желанието си последователите им да се обединят на земята, както те са обединени в духовния свят. Основателите на основните религии призоваваха последователите си да се опитат, да разберат учението на преп. Мун, и активно да подкрепят неговите усилия.

Както вече споменахме, невежите критици доста раздухват процеса срещу Мун за неизплатени данъци и присъдата над него, без да отбелязват факта, че тя е била отменена. Регистрирана по това време като църква, неговата асоциация не се облага с данъци. Делото е било чисто политическо издевателство, което всъщност обръща много християнски пастори в защита на д-р Муун. Разбира се, че вместо звездата му безславно да залезе движението на Мун станало още по-ефективно и по-бързо разрастващо се. И точно от годината на оправдаването му, 1985, започва неговия апогей в социалното и политическо всияние, което той оказва в САЩ и много други държави. Точно това влияние се оказва решаващо за блокиране експанзията на комунизма, идеологическото разобличаване, довело до икономическия и политически колапс на Комунистическата система.

Сега Обединителното движение работи главно за развитие на мрежа от религиозни, политически, културни и икономически организации. Организациите на д-р Муун са получили специален статут в Обединените Нации (ООН), като организации с огромен обществен принос.

Муун не е просто религиозен водач, а обединител на човечеството. За 20 години той създава световен фундамент целящ постигане на световен мир и ефективното разрешаване на най-належащите проблеми на съвремието. Чрез основаните от него Вашингтон Таймс и организацията за "Победа над Комунизма" той се превръща в основната сила за мирната победа над комунизма. Над 90% от финансите на организациите му отиват за междурелигиозен диалог. Обединението на наука и религия е също в центъра на усилията му. Десетократния конгресмен, преп. Уолтър Фаунтрой отбеляза: „Аз подкрепям напълно преподобния д-р Сан Мьон Муун, защото той влага всичките си финанси и целия потенциал на организациите си за две основни цели; мирът и семействата."

Днес дори критиците подкрепят

През 2004 г. ООН излезна с резолюция, за невъзможността да се премахнат световните напрежения и войни без активната подкрепа на религията. Диалога между религиите е ключа към разрешаване на световните конфликти. ООН призна преп. Сан Мьон Муун за лидер и шампион в областа на Междурелигиозния диалог. Д-р Муун е постигнал успех в тази и много други области, който едва ли някой друг би могъл дори да си представи за възможен. Сенатор Лари Преслър заявява: „Моето възхищение от д-р Муун и съпругата му нарасна безмерно. Неговата енергия, визия и отдаденост за каузата на мира са несравними в историята на човечеството.”

Какво ще запомни историята? Дали историята ще запомни критиците и преследвачите не с друго, а с това, че са спомогнали да се изпълни пророчеството: "блаженни гонените заради правдата, защото тяхно е небесното царство"? Може би просто не е възможно да направиш добри неща за света, без да минеш през преследване и критика. Така е било с Мартин Лутер, Ганди и много други като д-р Муун, дори Исус е бил обвинен за секта и ерес и разпънат. През 2004 и 2005 Сан Мьон Муун получава почетни награди, Корона на Мира, от Американския сенат и от Корейския парламент. Муун е признат за почетен гражданин на много щати и градове в САЩ. Едни от най-елитните университети в света му връчват докторска титла за приноса му към мира. Нобеловата комисия се подготвя да оцени безпрецедентния принос на Д-р Муун за Световния Мир с Нобеловата награда за мир.

Прочетете в други страници:

.

Свържете се с нас за повече информация:

църква на обединението, обединителна църква, сун мюнг муун, империята на мун, силата на мисълта думите любовта, мотода силва, гледане на ръка

Семейна Федерация
За страницата

Други сайтове


За контакт

FFWPU, Семейната Федерация е неправителствена организация със специален статут в ООН.






  • Not all articles are redacted yet!