кликнете на образа за да гледате видеото


Global Peace Tour

United Nations

World Summit

Character Education

Peacemakers

MEPI
gravatar

Тайните на щастието

Тайните на щастието

Учени разкриват 12-те тайни, които правят хората истински щастливи.
Какво би ви накарало да бъдете истински щастлива? Нова къща? Нова кола?
В този век на реални илюзии, пълната задоволеност изглежда е единствения ключ за дълготрайно щастие. Но докато сме изцяло под влияние на повдигащото настроението ни ново обзавеждане за спалня, учените, изследващи щастието, казват, че тези външни промени не правят кой знае какво за душевното ни състояние. Всъщност, позитивни случки като отслабване или дори такива, променящи живота ни като сключване на брак водят до краткотрайно повдигане на настроението, което бързо изчезва и води до връщане на старите ви възгледи с пълна сила.
‘Това, което кара хората да бъдат истински щастливи е да бъдат в хармония със себе си”, казва Дан Бейкър, автор на бестселъра “Какво знаят щастливите хора” (Dan Baker, What Happy People Know). “Това означава, че ако се стремите към пълна удовлетвореност, трябва да живеете положително настроени, без значение от трудностите, с които се сблъсквате”.
Провежданите в продължение на десетилетия проучвания показват, че истинското щастие води началото си от 12 отделни характерни черти, които ви позволяват да се справяте с трудностите на живота с лекота и да се чувствате доволни. Добрата новина е, че вие вече притежавате повечето от тези основни черти - въпросът е само да ги преоткриете. Четете нататък, за да разберете научно-обоснованите тайни за дълготрайно щастие.


1. Оптимизъм

Да обхванете целия си житейски опит - дори и по-болезнения - със съзнанието, че със сигурност ще се случи нещо добро - ето това представлява оптимизмът. ’Той помага за намаляване на страховете ни за бъдещето, които иначе биха ни направили безсилни; помага ни да преминем през тях по-бързо и да водим един много по-стойностен живот”, казва Бейкър. Ето един пример: Проучване в университета на Масачузетс разкрива, че жертвите от катастрофи, които изведнъж се парализират, са много по-добре настроени към бъдещето от тези, спечелили от тотото.
Причината: Трагедията им позволила да осъзнаят, че повечето от нещата, които ни правят нещастни, просто не си заслужават терзанията.
За да приемем, че чашата е наполовина пълна (вместо наполовина празна), трябва да оценим всъщност какви облаги са ни донесли предишни лоши преживявания. Например, ако приятелят ви е изоставил, той всъщност ви е направил услуга, като ви е дал свободата и възможността да изживеете голямата и истинска любов, когато тя се появи на сцената.
Така, когато имате трудни периоди - като например трудности в работата - си съставете оптимистичен, зареждащ с енергия план за действие. Приемането на трудните ситуации като възможност, с едно отворено и готово за действие съзнание, ви помага да видите и другата страна на нещата.


2. Любов

“Да си загрижен за хората в живота ти и да знаеш, че и те ти отвръщат по същия начин, е най-голямото доказателство за щастлив живот”, казва Бейкър. Без значение дали е трепета на романтичната любов или грижовната родителска привързаност, взаимните чувства доставят приятното усещане за съпричастност и увеличават радостта от живота. Един от доказаните начини за увеличаване на любовта в живота е да споделяте свободното си време с околните.
“Чувството за изолация ни прави податливи на негативни емоции като несигурност и съмнение в себе си”, обяснява Дейвид Нивен, автор на книгата “100-те прости тайни на щастливите хора” (David Niven, The 100 Simple Secrets of Happy People). “Когато споделяме времето си с любими хора, това заздравява връзката ни с тях, заглушава неприятните чувства и подобрява настроението ни”.
Така че - отидете тази вечер с любимия си на кино или се обадете на приятели, когато ви е самотно.


3. Кураж

Да имаш кураж означава да не изменяш на ценностите си. “Ако действате в разрез с нещата, в които вярвате, всъщност повеждате война със себе си”, предупреждава Бейкър. Но ако застанете твърдо зад нещата, които са важни за вас, удовлетворението, което ще почувствате, ще подсили вярата ви във вас самите.
За повечето жени това означава излекуване от болестта на постоянните извинения и “вземане на думата”, дори с риск да причините объркване – например, ако най-накрая кажете “не” на съседката, който вечно ви моли за услуги. Когато животът ви е в хармония с чувството ви за правилно и неправилно, не може да станете жертва на разрушаващото чувство на съмнение в себе си.


4. Възможност за избор

Проучвания разкриват, че хора, които определят себе си като самостоятелни и самоуверени, са три пъти по-удовлетворени от живота си. Те вярват, че имат силата да избират, когато ситуацията вече не е по вкуса им. Така, когато нещата се влошат, те имат избор за промяна.


5. Проактивност

Най-щастливите хора са винаги на лов за нови преживявания, благодарение на любовта им към живота. За да запалите вътрешната си страст, Бейкър препоръчва да си поставите за цел всеки ден да правите по една грешка. Това ще ви окуражи да се впуснете в нови преживявания, което иначе не бихте направили от страх да не се провалите. Освен това, тренирайки любознателността си по този начин, повишаваме нашето щастие: невролози открили, че впускането в нови преживявания води до производство на допамин - вещество, което ни кара да се чувстваме щастливи.


6. Сигурност

Истинската увереност означава да се чувстваме добре на мястото, на което сме в момента в живота. Това е да знаем, че ако станем богати или известни, това няма да промени същността ни. ”Щастливите хора се харесват такива, каквито са”, казва Бейкър. “Те на стават роби на известността или на финансовото си състояние”.
Сигурността е свързана още с осъзнаването, че това, което сме днес, е съвкупност от всичките малки неща от нашата история, които никой не може да ни отнеме. Историята на семейството ни, образованието, споделеният опит с искрени приятели - нито едно от тези неща не може да бъде заличено от промените в живота ви - факт, който внушава чувство на стабилност и вътрешен мир. Така че, когато се почувстваме несигурни, специалистите препоръчват да се уповаваме на един... от тези стойностни моменти: може да разгледате снимки от някое важно събитие в живота ви, например дипломирането, да препрочетете писмата от приятел и др. По този начин ще успеем да овладеем и най-трудната ситуация.


7. Добро здраве

Умът и тялото са здраво свързани, така че, ако се грижим за себе си не само от врата надолу, а и нагоре, си осигуряваме цялостно щастие. “Един от любимите ми цитати е на известен психиатър от двадесетте години на миналия век, който казва: “Здравето е оптималното състояние, което осигурява пълно отдаване на самия живот”, казва Бейкър. “Което означава, че да бъдеш здрав не значи задължително да си във форма, а да живееш пълноценно”.
Най-лесният начин за постигане на това състояние е движението: разходки, танци, различни игри. Играта на фризби с кучето, например, води до освобождаване на ендорфини (вещества, отговорни за успехите при бегачите) и увеличава нивата на серотонина - хормон, който ни кара да се чувстваме добре. По мнение на учени от университета на Аризона, най -хубавото от всичко това е, че само 10 минутни упражнения водят до тези положителни резултати.


8. Душевно състояние

Хора, с по-силно развита душевност са много по-удовлетворени от живота от тези с по-слабо развита, показва изследване върху растежа на тялото.Това ни напомня, че животът може да има много по-голямо съдържание, извън нашите познания, така че не трябва да се затормозяваме с незначителни неща. Изследване показва, че религията може да има положителен ефект както върху физическото, така и върху душевното здраве: хора, които редовно се молят или се вслушват в религиозни учения, страдат по-рядко от високо кръвно налягане, тревожност и депресия, твърдят експерти от университетски център по теология и здраве. Всяко действие, което докосва душата, включително медитацията, разходки в гората, четене на вдъхновяваща книга или слушане на приятна музика, може да ни разкрие много неща.


9. Алтруизъм

Да даваме от себе си, без да очакваме нещо в замяна... е един от най-лесните начини да бъдем в мир със себе си, с нашият свят и с живота като цяло: “Алтруизмът ни свързва с околните, дава ни цел в живота и ни помага да се погледнем отстрани”, казва Бейкър. Положителното въздействие върху живота на някой ни възпитава в благородство, което пък, от своя страна, ни помага да намалим отрицателните емоции в нашия собствен живот. Възможностите са много: може да станете приемен родител на дете, лишено от родителски грижи, например. Просто отворете сърцето, очите и ушите си – нашата родна действителност, ако не на друго, е богата на възможности за проява на алтруизъм. Ако нямате възможност да се включите в такава социална програма, отделяйки време за член на семейството или приятел, когато има нужда от подадена ръка, ще има същия ефект за постигане на вътрешен мир.


10. Съпоставяне

Щастливите хора съзнателно подреждат житейските си преживявания така, че приятните случки са на преден план, докато лошите са в периферията. Ето ви един пример: проучване на университета на Джорджия разкрива, че оптимистично-настроени работници, току-що получили повишение, са във възторг от новите възможности, докато песимистите изпаднат в ужас от допълнителната работа, която трябва да вършат.
За усвояване на позитивна гледна точка, Нивен предлага съпоставяне на една лоша ситуация с възможно най-ужасния сценарий. Например: ставането за работа в 5 ч. сутринта не е никак приятно, но я си представете да ставате толкова рано за работа, която мразите или още по-зле - да нямате никаква работа?“Ако сравните сегашното си щастие с най-добрите моменти в живота си до сега, може да останете разочаровани, защото подобни моменти са рядкост”, обяснява Нивен. “Но ако сравните сегашните си успехи с трудните моменти, които сте преживели, имате пълно основание да се радвате на живота си в този момент”.


11. Чувство за хумор

“Откриването на смешното в една лоша ситуация променя гледната точка, което дава сили на хората да вървят напред, дори когато нещата... нещата са най-черни”, казва Бейкър. Смехът също води до физиологични промени в тялото, които ни карат да се чувстваме добре: когато ни е смешно, настъпва повишаване на нивото на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре - серотонин и допамин; през това време нивото на стресовите хормони, като кортизол, спада. “Помъчете се всеки ден да преживявате нещо забавно - без значение дали четете вицове или гледате любимата си забавна програма. Една хубава порция смях дневно ще промени целия ви ден”, казва Нивен.


12. Цели

Да имаме причина да ставаме от леглото всяка сутрин, е един от най-съществените източници на щастие, защото ни дава нещо позитивно, върху което да се концентрираме. Някои откриват щастието в това да бъдат “идеалния родител”. Други - в това да учат и вдъхновяват децата, трети - в това да обучават по-младите си колеги на работното място.
“Ако не сте сигурни каква е вашата цел в живота, тогава целта ви е да я откриете”, казва Бейкър. Започнете с включване в малки мероприятия, които осмислят деня ви и ви карат да бъдете себе си.
Например, запишете се в театрална група, ако искате да бъдете на сцената. Намерете си книги за грижа за домашните любимци, ако се интересувате от животни. Дори включването в някакъв клуб, например читателски, може да ви отвори вратите за нови приятелства и връзки, които да ви разкрият вашия истински път. Веднъж като откриете вашата страст, й отделяйте време всеки ден. “Когато това, което правите, наистина ви е “при сърце”, ще бъдете и наистина щастливи.”


ЛЮБОВТА-ИЗВОР НА ЩАСТИЕТО

Изследване показва, че егоизма съсипва здравето ни, както и радоста от взаимоотношенията с другите. Ако мислим за щастието на другите вместо за своето, сме много по щастливи, свободни и здрави.

Истинското щастие се създава във връзката с другите. Това е така, защото нуждата за даване и получаване на любов е в основата на преживяването на истинска радост. А любовта също се преживява само във връзка с другите... като братя и сестри, като съпруг и съпруга, и като родител и дете. Всички тези взаимоотношения са в центъра на щастието... и в тези взаимоотношения ние прежияваме Бог субстанциално в живота си.

Най-могъщата сила:


Любовта е най-голямата и могъща сила във вселената и е извор на живота и щастието, според Д-р Мун. Любовта е причината защо Бог е сътворил всичко. Той е копнеел да има обект на който да дава любов и от който да получава любoв. Той е копнеел ние, неговите деца, да създадем един свят на любов, разбирателство и харнония, където нашите творчески способности да реализират по уникален и неотразим начин красотата, доброто и любовта.

Истинската любов е дух на служене. Тя носи мир, който е коренът на щастието. Ако егоистичната любов е маска на желането партньора да живее за теб, то при истинската любов е обратното. Тя не носи такава поквара, а напротив, истинската любов дава, забравя, че е дала и продължава да дава непрестанно. Истинската любов дава с радост и е саможертвена любов. Обратното, фалшивата любов използва партньора за своя изгода. Истинската любов е вечна и непроменлива, докато егоистичната любов е временна и нетрайна и носи само разочарования.

Нищо не може да се сравни, учи Сан Мьон Мун, със стойността на истинската любов. Тя има силата да премахне всички бариери създадени от егоизма на хората. Дори националните граници, както и расовите и религиозните бариери. Само тя може да създаде идеалния свят за който всички мечтаем. Истинската любов е задължително изискване за влизане в Небесното Царство.

Прочетете в други страници:

.

Свържете се с нас за повече информация:

църква на обединението, обединителна църква, сун мюнг муун, империята на мун, силата на мисълта думите любовта, мотода силва, гледане на ръка

Семейна Федерация
За страницата

Други сайтове


За контакт

FFWPU, Семейната Федерация е неправителствена организация със специален статут в ООН.


  • Not all articles are redacted yet!