кликнете на образа за да гледате видеото


Global Peace Tour

United Nations

World Summit

Character Education

Peacemakers

MEPI
gravatar

Силните фрази: силата на думите и как да ги използваме

силните думи, силните фрази, силата на изразите, изразните средства които използваме, ефекта на думите
Силните фрази:
Силата на думите и как да ги използваме
2010 автор: Juliuts | Любов | Семейство | Възпитание | Развод |

Силните фрази - Какво ги прави толкова ефективни? Как се изразявате в трудни ситуации? Преминавате ли от мълчание към агресивност? Ползвате ли погрешни думи в неподходящо време?

Каква е цената на мълчанието? Мълчанието е златно когато е нужно, но може да бъде убийствено в други ситуации. Можете да мълчите, но ви е трудно и накрая съжалявате. Ако някой ви накара да направите нещо нередно и вие премълчите, ако занете нещо което може да помогне но се притеснявате да кажете, каква ще бъде цената за това мълчание?

Мълчанието не е златно когато трябва да покажете че ви е грижа. Ако някой направи нещо добро, кажете му, че го оценявате.

Ако преминете от мълчание към бруталност може да изразите нещата по начин който няма да предаде посланието което искате. Ако избухнете след дълго премълчаване това няма да оправи нещата.

Баланса на силата

Как да бъдете много ясни без да повдигате тон? Случвало ли ви се е думите на другите да ви пробудят. Говорейки истината ясно и по уважителен начин вие можете да постигнете това. Това са силните фрази.

Какво са силните фрази? Те са силни когато са ефективни и водят до постигането на резултат. Резултата идва когато казвате нещата ясно, казвайки какво имате в предвид и имайки в предвид това което казвате. Те са кратки. Прекалено многото думи разводняват посланието. Агресивните комуникатори ползват прекалено много думи с цел да обяснят нещата, но това не е ефективно.

Запомнете тази дефиниция:

Силните фрази са кратки, ясни, целенасочени изрази които казват това което имате в предвид и имат в предвид това което казвате, без да бъдете злонамерени и неучтиви когато ги казвате.

Използвайте думите целенасочено към целта която искате да пстигнете. Например, "Аз иска той да се успокои". Но съм сигурен че ще му го кажете по начин който ще направи нещата още по-зле, понеже ще кажете много излишни неща, засегнете другия без да комуникирате ясно какво искате всъщност. Силните фрази означават това което казваш. Трябва да е ясно и директно, без сърказъм и атака за да предадете ясно посланието си.

Отровните фрази
Те са деструктивни, разрушават, отслабват собствените ви думи. Те са обратното на силните фрази. "Защо хората не взимат думите ми на сериозно" се пита Жанет. Тя посочва ограниченията си всеки път когато се изразява и така разводнява посланието. Тя казва, "Не знам със сигурност, но мисля че можем да пробваме...", докато друг казва, "Нека го направим така, ако не стане ще минам на план Б" - това звучи убедително

Когато чуете безмислени фрази, те отслабват посланието. Те не звучат все едно вярвате в идеята си. Ако вие не вярвате в нея, как другите да я повярват. Квалификациите отслабват посланието ви.

"Просто си мисля", "незнам но", "може би"... Правят посланието да звучи все едно не вярвате в него. Например димите, "ще се опитам", "мисля че може и да пробвам", те не звучат убедително. Не казвайте, че ще пробвате. Не ползвайте фрази които ви правят да звучите победен още преди да сте пробвали. Едно е да кажете, "не мога днес", друго е да кажете "аз ще го направя утре" - това звучи уверено.

Отровните фрази се опират на това което не можем да направим, а силните фрази на това което можем.

Колко често убиваме посланието си с отровни фрази? Не искаме да чуваме какво ще опитат да направят, искаме да чуем какво ще направят. Единия казва "мисля че това решение е добро", а друг "избери другото по следните причини" и звучи по-уверен.

Отровните фрази се концентрират на това което не искате, което не работи... Звучите като жертва.

Хората чуват неефективността в посланието. Отровнит фрази се опират на външни неща които не зависят от нас, а силните на това коеот зависи от нас и можем да направим.

Яростните отровни фрази
Сигурен съм че сте използвали думи да атакувате другите.

Не лепвайте епитети. Когато наричате хората с имена "ти си идиот", "ти си евтин"... Избягвайте това. Кажете същото нещо без отровните епитети.

Ползвате ли абсолюти, с думите "винаги", "никога"... Забравете абсолютите и бъдете по-специфични и акуратни.

Говорите ли повече за това което не искате от това което искате, за нещата които искате да избегнетое от колкото за нещата които искате да постигнете.

Негативните отровни фрази могат да са агресивни. Ако казвате на хората какво не искате, "Не закъснявай", това звучи като "закъсней". Карат те да се чувстваш порицани.

Виждам майки които ползват негативни отровни фрази. Детето само показва красива играчка на майка си, дори да не е казало дума че иска я иска, но майката започва конфликт, като обяснява, "няма да ти вземем тази играчка, ти имаш толкова много".

Хората не обичат да им се казва "трябва да направиш това"... Звучи им заповедническо, отнемащо свободата им. Внимавайте с думите "длъжен си", "трябва" по добре употребете "може"

Не ползвайте предположения. "Понеже не ми се обади реших че..." "Защо ме направи да изглеждам глупав" звучи че нарочно го е направил...

Обвиненията са отровни фрази. Те са неефективни. Избягвайте "ти не слушаш"... Вместо "ти не си ясен", кажете "аз не разбирам". Вземете отговорност за отговорността която носите в ситуацията и избягвайте отровни обвинения които поставят другия в отбранителна позиция. Кажете, "Явно не съм се изразил достатъчно добре" вместо да обвините другия.

Наблюденията също могат да звучат като обвинения. Позната сподели как често обича да играе адвоката на дявола. Хората често чували нейните наблюдения като оплаквания и искаше да промени този навик.

Знаейки за лошия ефект на отровните фрази трябва да се самонаблюдавате за да ги локирате. Натиснете бутона за изтриване веднага щом ги откриете.

Когато спрете да ползвате думи които не работят, ще започнете да откривате силата на тези които работят. Страдате ли от недостиг на силни фрази?
силните думи, силните фрази, силата на изразите, изразните средства които използваме, ефекта на думите

Прочетете в други страници:

.

Свържете се с нас за повече информация:

църква на обединението, обединителна църква, сун мюнг муун, империята на мун, силата на мисълта думите любовта, мотода силва, гледане на ръка

Семейна Федерация
За страницата

Други сайтове


За контакт

FFWPU, Семейната Федерация е неправителствена организация със специален статут в ООН.






  • Not all articles are redacted yet!